Božansko umijeće iscjeljivanja, Dr. Carol Ritberger

Kad bismo svoje tijelo zamislili kao vrh ledenjaka, shvatili bismo da vidimo vrlo mali dio onoga što određuje jesmo li zdravi. Ispod površine je mnogo toga što ima nezamjenjivu ulogu u cjelovitosti naše strukture, a ako se ne razbolimo, možda čak ni nismo svjesni postojanja svega toga. Metafora ledenjaka omogućuje nam shvatiti što je potrebno da bismo uživali u zdravom životu te uvidjeti da na tijelo ne utječe samo ono što je vidljivo. Govori nam da je zdravlje više od zadovoljavanja potreba fizičkoga tijela, da se odnosi i na potrebe duše te uma. Otkriva zašto je iscjeljivanje način življenja i bivanja.

U metafori ledenjaka sloj neposredno ispod površine jest ponašanje, koji otkriva kako postupamo, što činimo, što jedemo, kako ostvarujemo odnose s ljudima, kako izlazimo nakraj s izvorima stresa u svojem životu, kako skrbimo za sebe i kako se čuvamo od bolesti. Ako naši obrasci podupiru uravnoteženi način života i zadovoljavaju potrebe duše, uma i tijela, zdravi smo.

https://kvantnikod.com/images/stories/6832_184181778064_146079268064_3724953_4251791_n.jpgMeđutim, ako je naše ponašanje škodljivo za nas, drži nas zaglavljenima u škodljivim obrascima razmišljanja i podupire loše navike, povećavamo svoju podložnost bolesti. Ujedno je manja vjerojatnost da smo u dodiru s vlastitim tijelom ili da ćemo dovoljno brzo promijeniti ponašanje koje osujećuje njegovo zdravlje.

Neposredno ispod sloja ponašanja nalazimo vjerovanja, repetitivne misli koje su se utvrdile u našemu umu, i osnovne teme, vjerovanja koja su se utvrdila u našem ponašanju. Vjerovanja su odgovorna za stvaranje navika i zona udobnosti te ih je teško promijeniti jer ih um smatra istinama. Stoga ih podupire čak i ako time narušava naše mentalno i tjelesno stanje.

Zbog osnovnih tema održavamo vjerovanja nastala uslijed uvjetovanja, društvenih običaja, interakcija s drugim ljudima, financijskih okolnosti i obiteljskih očekivanja. I vjerovanja i osnovne teme odgovorni su za neprirodno ponašanje te rađaju mentalnom i tjelesnom nelagodom i emocionalnim bolima. Ona izobličuju naše poimanje stvarnosti.

Sljedeći sloj ledenjaka predstavlja naše emocionalno stanje te obuhvaća emocije i stavove. U ovom sloju otkrivamo svoj općeniti pogled na život te nalazimo ranjeno unutarnje dijete. Taj dio otkriva kako je uvjetovanje utjecalo na naše mišljenje o sebi i kao su naše interakcije s drugim ljudima utjecale na našu procjenu vlastite vrijednosti i samopoštovanje. U njemu se nalaze naši strahovi i naše čvrste vezanosti uz njih. Oni utječu na gornje slojeve, rađajući nezdrava vjerovanja i osnovne teme te destruktivno ponašanje.

Sloj ispod emocija predstavlja naše mentalno stanje. Ako su naši glavni misaoni obrasci u skladu s namjerama duše i potrebama tijela, ledenjak se slobodno kreće. Odolijeva teškim razdobljima, a vrh mu ostaje uspravan. No, ako stvaramo nezdrave misaone obrasce – koji ugrožavaju ono što jesmo, stvaraju lažna ili izobličena samoopažanja i ne podupiru zdravo ponašanje – temelj ledenjaka bit će ugrožen i slabo razvijen. Prepun je pukotina pa slabo održava stabilnost.

Najveći dio ledenjaka koji se malokad opaža jest duhovni sloj, kojega čine energetsko tijelo i duša. Taj dio služi kao temelj na kojemu nastaju zdrava tjelesna, mentalna i emocionalna stanja. U sebi sadrži iscjeljujuće moći koje mogu preobraziti, izmijeniti i prevladati bolest. To je sloj naše duhovne prirode i odražava jastvo koje opaža evolucijski put prema cjelovitosti. Energetsko tijelo i duša predstavljaju naš način bivanja i naše općenito poimanje života. Taj duhovni sloj pruža smjernice potrebne za postizanje mentalnog i tjelesnog zdravlja. Odgovara na pitanja: Tko sam ja? I što je svrha mojega života? Taj je dio ledenjaka neprestano stabilan i odražava plutanje cjeline čak i kad drugi slojevi razaraju njegov temelj. Duhovni sloj je izvorište iscjeljujućih emocija ljubavi i nade, kao i stavovi opraštanja, optimizam i zahvalnost. Sve je to toliko moćno da uzrokuje trenutne promjene u energetskom tijelu i uspostavlja ravnotežu u svim drugim dijelovima.

Međutim, iscjeljujuće moći ovoga sloja dostupne su samo ako sloj iznad njega – sloj misli – prihvaća njegovo postojanje i vjeruje da smo sposobni iscijeliti se. Da bi to osigurala, duša nudi metodu koja istodobno mijenja svaku disfunkciju na svim slojevima. Potrebna je samo naša spremnost za promjenu vlastitih misli. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

studio VARUNA @2009 - 2021 - sva prava zadržana