Najzabavnija „tehnika“ brisanja podsvijesti

Ovu „tehniku“ vidjela sam kod svoje kćeri. U dobi od 16 godina svoje školske praznike provodila je tako da je svakoga dana gledala stare crtiće. Kad sam ju pitala zašto to radi, odgovorila mi je da želi vidjeti što je gledala kao mala i čime su joj crtići napunili glavu. Prihvatila sam njenu ideju i sjela sam s njom odgledati crtić koji je tada gledala. Bio je to crtić Čarobni mač. Jako lijep crtić sa prekrasnom pjesmom pomislila sam, dok nisam malo dublje ušla u priču. Ne želim Vam ovdje iznositi svoje zaključke i time Vam uskratiti mogućnost osobnih uvida. Baciti ću Vam samo jedan hint, kako se kaže.

U sceni kada glavni lik djevojka po imenu Kayley saznaje da joj je umiro otac, vitez Camelota. Ona se u svojoj tuzi okreće i gleda svoj odraz u bunaru i odlučuje da će slijediti njegov put, uvjerena da je to njen život. Sve to prati prekrasna pjesma naslova Na krilima moga oca. Pogađate da se ovdje radi o identifikaciji. I ta njena odluka da uskoči u tuđe cipele, u ovom slučaju leti na očevim krilima, se kroz cijeli crtić podržava, veliča i slavi. Takve crtiće svi smo gledali u najranijoj dobi. Pepeljuge čekaju da ih spasi princ. Princ spasioc traži djevu u nevolji.

Što znanost kaže za rani razvoj djeteta, osobito do sedme godine, svima je već dobro poznato. Znamo da djetetov mozak radi na frekvencijama alfa i theta valova koji upijaju apsolutno sve. Dijete do te dobi nema razvijen mehanizam prosuđivanja i sve uzima kao istinito. Takva stajališta o životu i sebi kao individui, koja je vidjelo u crtiću, odrediti će njegov život. I onda pjevamo: gdje je nestao čovjek gdje se skrivao…. izvrnute vrijednosti strah, samo strah…neostvareni snovi radiš ono što ne voliš.

Zato, da, uzmite si vremena i odgledajte stare crtiće, osvijestite kako su uticali na Vaš sadašnji život. Pogledajte što Vaša djeca i unuci gledaju, razgovarajte s njima, dopustite svojoj mudrosti da prosuđuje, važite i preispitujte sve. Ovo je vrlo zabavna „tehnika“. 

Irena A. 

studio VARUNA @2009 - 2024 - sva prava zadržana