Osvještavanje

Mi smo energetska bića, naše misli, osjećaji i uvjerenja djeluju na naše zdravlje. Zdravlje nije samo fizičko, to su i odnosi s drugim ljudima, novcem, poslom…. U životu prolazimo kroz razna stanja koja bude razne osjećaje, ukoliko ta stanja doživljavamo kao stresna i ne propustimo ih kroz energetski sustav, ona ostaju zapisana u svakoj stanici našeg tijela stvarajući energetske blokade. Te blokade sprječavaju slobodan tok energije i iskrivljuju našu percepciju. Način na koji doživljavamo stvarnost  i određuje kako će izgledati naša stvarnost, kakvo će biti naše zdravlje i odnosi. Osvještavanjem blokirane energije, mijenjamo percepciju kao i reakcije na određene situacije. Ispravnim doživljavanjem stvarnosti mijenjamo naše kompletno zdravlje i postižemo cjelovitost.

Naša duša na putu ka cjelovitosti šalje nam poruke na razne načine, jedan od čestih načina je bolest. Psiholog Thorwald Dethlefsen i liječnik Ruediger Dahlke u knjizi „Bolest kao put“ govore kako su sve naše fizičke i psihičke bolesti na kraju samo simptomi koji nam prenose vrijedne poruke iz duševnog područja.

Simptomi određene bolesti mogu nam poslužiti kao vodič da zavirimo dublje u sebe i osvijestimo poruke duše, koje nas vode do dubljih uvida u svoje biće i svoje postojanje. Upravo ti uvidi pomažu nam da napravimo pozitivne promjene u životu koje nas vode ka zdravlju i blagostanju. Što imamo više energije  to smo sposobniji sagledati unutrašnje konflikte, emocije i potisnute sadržaje i transformirati te energetske blokade.

U knjizi  „Bolest kao put“, Thorwald Dethlefsen i Ruediger Dahlke sastavili su pitanja koja trebamo postaviti sebi kako bismo postigli zdravlje, cjelovitost.

 

Postavite si prava pitanja i poslušajte mudrost tijela koja otvara vrata iscjeljenja.

Alergija – Zašto svoju agresiju ne trpim u svijesti, nego je prisiljavam na tjelesni rad? Kojih se to područja života toliko bojim da ih izbjegavam? Na koje teme upućuju moji alergeni? (seksualnost, nagon, agresija, razmnožavanje, prljavština u smislu tamnog područja života). U kojoj mjeri koristim svoju alergiju da njome manipuliram okolinu? Kako stoje stravi s mojom ljubavlju, mojom sposobnošću da puštam u sebe?

Bubrežni kamenac – Koje probleme imam na području svog partnerstva? Jesam li sklon zaglavljivanju u projekcijama i tako probleme svojega partnera smatrati samo njegovim problemima? Propuštam li u svim načinima ponašanja svojega partnera prepoznati sebe? Držim li se starih problema i time priječim tijek razvoja? Na koje me skokove bubrežni kamenci zapravo nastoje potaknuti?

Astma – Na kojim područjima želim uzimati, a ne davati? Mogu li svjesno priznati agresiju i koje mi mogućnosti stoje na raspolaganju da je izrazim? Kako se odnosim prema konfliktu dominacija/malenkost? Koja životna područja ne vrednujem i branim se od njih’ Mogu li osjetiti nešto od straha koji se usadio iza mog sustava vrednovanja? Koja područja života pokušavam izbjegavati, koja držim prljavima, niskima, neplemenitima?

Disanje – Što mi oduzima dah? Što ne želim uzeti u sebe? Što ne želim dati? S čime ne želim stupiti u kontakt? Bojim li se iskoraka u slobodu?

Glavobolja – Nad čime razbijam glavu? Stoje li kod mene gore i dolje još u živom uzajamnom odnosu? Pokušavam li iz straha stići gore (ambicioznost)? Jesam li tvrdoglav i pokušavam li proći glavom kroz zid? Pokušavam li mišljenjem zamijeniti djelovanje? Jesam li iskren prema svojoj seksualnosti? Zašto premještam orgazam u glavu?

Infekcija – Koji konflikt u svom životu ne vidim? Koji konflikt izbjegavam? Koji konflikt ne želim sebi priznati?

Koža – Ograničavam li se prejako? Jesam li sposoan za kontakt? Stoji li iza mog odbojnog stava potisnuta želja za blizinom? Što je to što želi probiti granicu, ne bi li izašlo na vidjelo (seksualnost, nagon, strast, agresija, oduševljenje…)? Što me zapravo svrbi? Jesam li se  prognao u izolaciju?

Mjehur – Kojih se područja grčevito držim, iako su prevladana i čekaju da budu izlučena? Gdje sam sebe izlažem pritisku i projiciram ga na druge? Kojih bi se potrošenih tema trebao riješiti? Zbog čega plačem?

Oči – Što ne želim vidjeti? Zatvara li moja subjektivnost put mojoj samospoznaji? Propuštam li u zbivanju otkriti sam sebe? Koristim li vid zbog većeg uvida? Bojim li se toga da stvari vidim u punoj oštrini? Mogu li uopće podnijeti stvari vidjeti onakve kakve jesu? Od kojeg područja moje takovosti rado zazirem?

Uši – Zašto nisam spreman imati sluha za nekoga? Koga ili što ne želim slušati? Jesu li dva pola – egocentričnost i predanost – kod mene u ravnoteži?

Jetra – U kojem sam području izgubio sposobnost pravog vrednovanja i ocjenjivanja? Gdje više ne mogu razlikovati između onog što je za mene povoljno i ono što je za mene otrovno? Gdje sam zapao u prekomjernosti, u suvišak, gdje želim previše, gdje ekspandiram u neumjerenosti? Brinem li za područje svoje religije, svoje povratne sprege s prvobitnim razlogom ili mi mnoštvo priječi uvid? Zanemarujem li u svom životu svjetonazorske teme? Nedostaje li mi povjerenja?

Gutanje – Što to trenutačno postoji u mom životu, a da ja to ne mogu ili ne želim progutati?

Mučnina i povraćanje – Što ne mogu ili ne želim gutati? Žderem li se  zbog nečega? Kako se odnosim prema svojim osjećajima? Zbog čega se držim kiselo? Kako se odnosim prema svojim agresijama? U kojoj mjeri izbjegavam konflikte? Postoji li u meni potisnuta čežnja na djetinjim rajem bez konflikata, u kojem me se samo voli i zbrinjava, a da se sam ne moram gristi zbog toga?

Srce – Dajem li osjećajima dovoljno prostora i usuđujem se izraziti ih? Ima li u mon srcu još eksploziva? Jesu li kod mene glava i srce, razum i osjećaj u harmoničnoj ravnoteži? Nosili moj život živ ritam ili ga utiskujem u kruti takt? Slušam li svoje srce? Živim li i volim od sveg srca ili samo s pola srca?

Nesanica – Koliko sam ovisan o moći, kontroli, intelektu i promatranju? Mogu li otpustiti? Kako se u meni razvijaju sposobnost da se predajem i iskonsko povjerenje? Brinem li za noćnu stranu svoje duše? Koliki je moj strah od smrti, jesam li se dovoljno bavio njime?

Poriv za spavanjem – Bježim li od aktivnosti, odgovornosti i osvještavanja? Živim li u svjetovima sna i bojim li se buđenja u stvarnosti? 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

studio VARUNA @2009 - 2021 - sva prava zadržana